Dziś w naszej szkole uczniowie z klas I-V wzięli udział w warsztatach edukacyjnych promujących zdrowe żywienie, organizowanych w ramach „Programu dla szkół” .
Program ten, koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, ma na celu dostarczanie dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych.
Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u uczniów poprzez wprowadzenie do ich diety zdrowych produktów. Dzięki temu dzieci od najmłodszych lat uczą się cieszyć smakami zdrowych przekąsek.
W ramach warsztatów uczniowie poznali zalecenia zdrowego żywienia, a także samodzielnie dobierali zdrowe produkty, komponując talerz zdrowego żywienia. Omawiali sezonowość owoców i warzyw. Uczestniczyli w degustacji koktajlu owocowo-warzywnego, wykonanego z ekologicznych jabłek, bananów, szpinaku oraz bio mleka.
Uczestnicy warsztatów otrzymali także czapki i fartuchy od ekipy Chumasa, które są niezbędne podczas przygotowywania koktajli i innych zdrowych przekąsek.
Uczniowie poznali zasady segregacji śmieci, w tym również bioodpadów.
Analizowali również kolejne etapy ekologicznej uprawy pomidora i otrzymali zestaw do założenia klasowej hodowli roślin.
Warsztaty były nie tylko edukacyjne, ale także pełne zabawy i kreatywności, co z pewnością przyczyni się do rozwijania zdrowych nawyków żywieniowych wśród naszych uczniów.
Dziękujemy wszystkim organizatorom i uczestnikom za zaangażowanie w promowanie zdrowego stylu życia!