„Program dla szkół” ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz produkty mleczne.
W ramach programu dzieci:
– otrzymują owoce i warzywa oraz produkty mleczne,
– biorą udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.
Produkty owocowo – warzywne, które dzieci otrzymywały to:
– warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki;
– soki: owocowe, warzywne, mieszane.
Produkty mleczne, które dzieci otrzymywały to:
– mleko białe,
– jogurt naturalny.
Rodzaje działań towarzyszących o charakterze edukacyjnym.
Działania edukacyjne stanowią obok udostępniania dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych jeden z głównych elementów „Programu dla szkół”. Dzięki nim dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, w szczególności poznają korzyści diety bogatej w owoce, warzywa, produkty mleczne, a także uczą się o ich pochodzeniu, uprawie i produkcji oraz jak postępować, aby nie marnować żywności.
Spośród katalogu zadań przygotowanych przez MEN w naszej szkole wybrano do realizacji:
– warsztaty kulinarne (przekazywanie wiedzy o zdrowym odżywianiu),
– wspólne spożywanie śniadania połączone z degustacją owoców, warzyw, mleka i jego przetworów,
– stosowanie innych sposobów upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców, warzyw, produktów mlecznych poprzez organizowanie wystaw, przygotowywanie prezentacji itp.
W I półroczu roku szkolnego 2023/2024 zorganizowano:
– pogadanki na temat zdrowych nawyków żywieniowych, jak komponować posiłki, jak łączyć smaki i jakie produkty należy jeść, aby być zdrowym,
– zajęcia w klasach I- III oraz oddziałach przedszkolnych dotyczące zdrowego stylu życia i prawidłowego odżywiania, odczytywania informacji z piramidy zdrowia,
– zachęcanie uczniów do spożywania warzyw i owoców zamiast słodyczy „Tydzień sportu”
– zajęcia kulinarne – wspólne przygotowywanie kanapek i koktajli pod kierunkiem nauczycieli klas I-III (rozwijanie wśród dzieci kreatywności i wyobraźni kulinarnej),
– zabawy edukacyjne promujące zdrowy styl życia,
– wystawki prac dzieci oraz gazetki tematyczne.