„Program dla szkół” ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz produkty mleczne.

W ramach programu dzieci:

– otrzymują owoce i warzywa oraz produkty mleczne,

– biorą udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.

Produkty owocowo – warzywne, które dzieci otrzymywały to:

– warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki;

– soki: owocowe, warzywne, mieszane.

Produkty mleczne, które dzieci otrzymywały to:

– mleko białe,

– jogurt naturalny.

Rodzaje działań towarzyszących o charakterze edukacyjnym.

Działania edukacyjne stanowią obok udostępniania dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych jeden z głównych elementów „Programu dla szkół”. Dzięki nim dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, w szczególności poznają korzyści diety bogatej w owoce, warzywa, produkty mleczne, a także uczą się o ich pochodzeniu, uprawie i produkcji oraz jak postępować, aby nie marnować żywności.

Spośród katalogu zadań przygotowanych przez MEN w naszej szkole wybrano do realizacji:

– warsztaty kulinarne (przekazywanie wiedzy o zdrowym odżywianiu),

– wspólne spożywanie śniadania połączone z degustacją owoców, warzyw, mleka i jego przetworów,

– stosowanie innych sposobów upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców, warzyw, produktów mlecznych poprzez organizowanie wystaw, przygotowywanie prezentacji  itp.

W I półroczu roku szkolnego 2023/2024 zorganizowano:

– pogadanki na temat zdrowych nawyków żywieniowych, jak komponować posiłki, jak łączyć smaki i jakie produkty należy jeść, aby być zdrowym,

– zajęcia w klasach I- III oraz oddziałach przedszkolnych dotyczące zdrowego stylu życia i prawidłowego odżywiania, odczytywania informacji z piramidy zdrowia,

– zachęcanie uczniów do spożywania warzyw i owoców zamiast słodyczy „Tydzień sportu”

– zajęcia kulinarne – wspólne przygotowywanie kanapek i koktajli pod kierunkiem nauczycieli klas I-III (rozwijanie wśród dzieci kreatywności i wyobraźni kulinarnej),

– zabawy edukacyjne promujące zdrowy styl życia,

– wystawki prac dzieci oraz gazetki tematyczne.

Published On: 29 stycznia, 2024